Samen werken & Samen onderzoeken = Samen leren!

Op 14 februari 2023 presenteerden Fontys Pedagogiek en het Innovatienetwerk Jeugd de resultaten van de Kinderrechtentour 2022. Ook werd het samenwerkingsconvenant voor de komende jaren ondertekend. Hoe ziet deze samenwerking eruit? En wat is het belang van samenwerken?

Een selecte groep eerstejaarsstudenten van Fontys Pedagogiek, Lectoraat Opvoeden voor de Toekomst, onderzocht wat kinderen uit de regio Hart van Brabant vinden van het thema inclusie.

Resultaten Kinderrechtentour 2022 

Jeugdprofessionals, beleidsmakers, wethouders en jongeren luisterden op Valentijsdag aandachtig naar de resultaten van de Kinderrechtentour 2022 in de Hall of Fame in Tilburg. Allereerst over de centrale vraag: welke woorden geven kinderen aan het begrip ‘inclusie’? Hoe ziet de ideale inclusieve wereld eruit en wat is er nodig om die inclusieve wereld te realiseren? Er werden veel signalen opgehaald rondom de gevolgen van pesten, acceptatie en het feit dat we lief moeten zijn voor elkaar. Maar ook dromen voor de toekomst werden gedeeld en besproken. 'Nu is het de uitdaging om nader te onderzoeken wat en hoe we ook daadwerkelijk verandering in gedrag kunnen stimuleren,' vertelt Lector Maike Kooijmans. 'Hiervoor geven de eerstejaarsstudenten het stokje over aan tweedejaarsstudenten van het lectoraat. Zij gaan met het complexe vraagstuk aan de slag en werken hun vervolgonderzoek uit in een rapportage die we medio maart zullen delen.'

Welke betekenis geven kinderen aan het grote mensenwoord inclusie? En wat zijn hun ideeën over een inclusievere wereld? Luister naar de kinderen, dan krijg je het juiste verhaal.

Samenwerking Fontys Pedagogiek en Innovatienetwerk Jeugd

Het Innovatienetwerk Jeugd en Fontys Pedagogiek werken al sinds 2016 samen rondom de organisatie van de Kinderrechtentour. Maar ook als partners en onderdeel van het Supportteam. Om deze samenwerking te bekrachtigen zetten Lisette Wijers, directeur Fontys Pedagogiek, en Dion Dankers, wethouder sociaal domein gemeente Oisterwijk, de handtekening onder het samenwerkingsconvenant voor de komende jaren.

Lisette Weijers: ‘Leren in de praktijk is heel belangrijk en daarbij hebben we partners uit het werkveld nodig.’ Dion Dankers: ‘Laten we vooral samen kennis ontwikkelen voor de jeugd in onze regio!’

Maike: ‘Omdat kennis snel veroudert houden lectoraten hun kennis op peil door vraagstukken uit de praktijk te onderzoeken. Daarvoor is samenwerking nodig, zoals die met het Innovatienetwerk Jeugd. Met de Kinderrechtentour als unieke manier om onderzoek te faciliteren, nieuwe kennis te genereren en te delen. Met maximale winst voor beide partijen. Daarbij loopt de regio Hart van Brabant landelijk enorm voorop in jeugdparticipatie. Wat zijn de werkende elementen daarvan? Laten we vooral gebruik maken van elkaars kennis en expertise op dit vlak en deze inzetten in de opleiding.' Ook het geven van gastlessen, voeren van feedback- en andere inspiratiesessies voor het netwerk zijn onderdeel van de samenwerking. Hiermee wil het Innovatienetwerk Jeugd ook de komende jaren - door middel van samenwerking, kennisuitwisseling en -ontwikkeling - nog meer bijdragen aan jongerenparticipatie en jeugdhulpinnovatie in de regio Hart van Brabant.

Lees meer over de Kinderrechtentour 2022 en bekijk de aftermovie!

Lees meer over de samenwerking rondom de Kinderrechtentour in de TERUGBLIK 2020-2021, pagina 15-16.

De volgende Kinderrechtentour staat (voorlopig) gepland op woensdag 29 november 2023. Het overzicht van alle resultaten van de Kinderrechtentour 2022 delen we medio maart. Wil je dit niet missen, houd onze website en socials dan goed in de gaten!

© Copyright Innovatienetwerk Jeugd
Alle rechten voorbehouden